czwartek, 10 marca 2016

Makaron z jarmużem, brokułem i oliwkami

Zdrowe odżywianie jest dla Zielonego Lisa niezwykle ważne. 
Do grona naszych przyjaciół dołączyła Paulina Majkutewicz dietetyk medyczny z dużym doświadczeniem w  żywieniu osób ze specjalnymi potrzebami i ograniczeniami. 
Propozycje posiłków przygotowanych przez Paulinę bardzo smakują również osobom nie wymagających specjalnego żywienia. 
Dziś pierwsza smakowita propozycja.


Makaron z jarmużem, brokułem i oliwkami 

Opisywany przepis to inwencja twórcza, podyktowana wieczornym głodem. Stworzona z produktów, które znalazłam w lodówce. Całość bardzo ładnie się komponuje na talerzu i cudownie pachnie czosnkiem.
Składniki:
jarmuż (2-3 garści; zamiennie można użyć liści szpinaku)
brokuł (kilka różyczek pokrojonych na mniejsze cząstki)
makaron (w moim przypadku: kukurydziany; 2 garści ugotowanego)
czarne oliwki (kilka, wg upodobania)
oliwa z oliwek (1-2 łyżki)
czosnek (2-3 ząbki; w zależności jak mocno czosnkowy smak lubimy)
pieprz zielony marynowany (kilka ziarenek)
bazylia suszona (2-3 szczypty)
sól do smaku
kiełki (np. mieszanka koniczyna + lucerna)
Płuczemy i osuszamy liście jarmużu, a następnie przekładamy je na rozgrzaną patelnię. Dolewamy wrzącą wodę, tak aby całe dno patelni było pokryte cienką warstewką wody. Parujemy liście przez kilka minut, pod przykryciem i na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy brokuła, posypujemy solą i dalej dusimy warzywa pod przykryciem. Jeśli jest taka potrzeba, należy dolać jeszcze odrobinę wody. Po kilku minutach wyciskamy na patelnię czosnek, posypujemy warzywa ziołami, dodajemy ziarenka pieprzu, ugotowany makaron oraz oliwę i pokrojone oliwki. Mieszamy wszystko dokładnie łopatką i dusimy jeszcze pod przykryciem przez 2-3 minuty. Podajemy z kiełkami.
Opcjonalnie:
  • Osoby, które mogą spożywać jajo: można dodać pokrojone jajo gotowane na twardo.
  • Osoby, które mogą spożywać mleko: można dodać pokruszony twaróg.
  • Osoby, które mogą jeść gluten: można wykorzystać kolorowy makaron bądź orkiszowy.
  • Aby zwiększyć ilość białka w daniu wegańskim: dodać pestki dyni (1/2-1 łyżka).
żródło: http://dietyspecjalne.eu/makaron-z-jarmuzem-brokulem-i-oliwkami/

Używając makaronu kukurydzianego lub bezglutenowego uzyskasz danie bez jajek.
Makaron bezglutenowy i glutenowy oraz oliwa z oliwek potrzebne do przygotowania tego dania znajdziesz tu 

NATURALNIE ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz