środa, 20 lipca 2016

Pasta z masłem orzechowym i warzywami

Zielony Lis przedstawia kolejną odsłonę potrawy z masłem orzechowym, następną propozycję przysłaną przez Basię.

Pasta z masłem orzechowym podawana na pełnoziarnistym chlebem. 


Składniki: 

Cebula pokrojona w piórka
Ostre papryczki (ilość zależy od tego, jak bardzo pikantną pastę chcesz uzyskać)
Pomidory (albo świeże zmiksowane, albo pulpa pomidorowa)
Można też dodać dowolne warzywa takie jak cukinia, kapusta, fasolka szparagowa, zielony groszek, ale nie jest to niezbędne. Potrawa będzie równie dobra i bez tego.
Sól, pieprz, ostra papryka, ziele angielskie, odrobina imbiru i curry, czosnek

Sposób przygotowania: 


dusimy cebulkę i papryczki (jeżeli chcemy to i inne warzywa)
dodajemy pomidory i przyprawy dusimy jeszcze chwilkę
dodajemy łyżkę lub dwie pasty z orzeszków ziemnych, zwracając uwagę, aby się dokładnie rozprowadziła. 
gdy sos robi się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody lub wywaru warzywnego lub mięsnego,
po dokładnym rozprowadzeniu pasty z orzeszków sos powinien zmienić konsystencję na bardziej gęstą oraz kolor na mniej czerwony. 
Sos nabiera lekko słodkawego, ale nie mocnego, orzechowego smaku. W dalszym ciągu czuć inne składniki. Ważne, aby potrawa była lekko pikantna. 

Powstałą pastę można zajadać na ciepło lub na zimno. 
jest doskonała na pełnoziarnistym chlebie lub jako przekąska na krakersach. Nawet tych bezglutenowych :) 

Smacznego :)
 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz