niedziela, 5 lutego 2017

Wegańska, bezglutenowa lasagna RAW

Poszerzanie horyzontów kulinarnych to jedna z pasji Zielonego Lisa. 
Podczas warsztatów organizowanych przez Witalną Polskę próbowaliśmy wielu smakołyków.
Największe zaskoczenie tego wydarzenia?
Cudo przygotowane przez Szefa Irka.  


Lasagna. Bez gotowania, cudownie smaczna, zdrowa. Same kulinarne plusy :)

Przygotowanie wymaga trochę czasu ale wierzcie Lisowi, WARTO :)

Czego potrzebujemy?

0,5kg pestek słonecznika
0,5 kg kiszonej kapusty
1 kg pomidorów
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
młody szpinak
3 cukinie
płatki drożdżowe (opcjonalnie)
pieprz

Jak przyrządzamy?

1. Namaczamy pestki słonecznika przez co najmniej dobę. W tym czasie płuczemy pestki kilka razy. 
2. Po namoczeniu przekładamy słonecznika do dzbana blendera, dodajemy odciśniętą i lekko pokrojoną kiszoną kapustę, kilka łyżek oleju i odrobinę pieprzu. Wszystko blendujemy na gładką masę (taki wegański "twarożek" możemy wykorzystać na chleb :)


3. Cukinię kroimy w około 3 mm plasterki, solimy i czekamy aż puści sok. 
4. W oczekiwaniu na realizacje punktu nr 3 zabieramy się za przygotowanie sosu pomidorowego.
5. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, , kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. 
6. Obrane pomidory, czosnek, suszone pomidory wraz z zalewą wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. 


7. Myjemy szpinak i odkładamy na sitku do odsączenia. 


8. Odciskamy cukinię z nadmiaru wody (powinna być jak najbardziej sucha by całość nam nie pływała  ;)
9. Zabieramy się za składanie całości  :)
10. Układamy kolejno: cukinię, "twarożek", szpinak, sos. I tak aż do wykorzystania wszystkich składników, tak, by na końcu był sos. 
11. Posypujemy całość płatkami drożdżowymi i wkładamy na około godzinę do lodówki. 
12. Zajadamy :) 

Zielony Lis życzy SMACZNEGO !!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz