Ten przepis na marynowane gruszki Zielony Lis otrzymał od Cioci. Ona zawsze pysznie gotuje i wszystkie Jej receptury są niezawodne.
Te przetwory trzeba mieć w swojej spiżarni.
Uzupełniają zestaw każdego imprezowego menu, przywołują smak lata, urozmaicają desery. Są cudownie słodkie, lekko kwaskowe z nutą korzennych przypraw. Mniammmm :)
Co potrzebujemy?
1 kg gruszek (odmiana konferencja luk klapsa) muszą być twarde ale już dojrzałe
0,5 szkl. cukru
0,5 szkl. wody
0,5 szkl. octu
13 goździków
opcjonalnie laska cynamonu
z 10 kg gruszek wychodzi około 27 słoiczków "dżemówek"
Jak przyrządzamy?
Słoiki i nakrętki wyparzamy ( Zwierz myje w temp 70 stopni w zmywarce ale można też wyparzyć w piekarniku w 100 stopniach przez godzinę a nakrętki wygotować przez 15 min w garnku z wodą)
W garnku przygotowujemy syrop/zalewę z wody, cukru, octu i goździków oraz laski cynamonu.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jeśli owoce są bardzo duże każdą z ósemek można przekroić w poprzek na pół.
Wkładamy je do gotującej się zalewy i podgrzewając czekamy aż będą lekko przeźroczyste i
al dente.
Gruszki przekładamy do przygotowanych słoików, zalewamy, zakręcamy, odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystygnięcia.
SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz