sobota, 17 września 2016

Coś pysznego czyli wypadkowa składników wrzucanych na patelnię.

Zdarzyło Ci się kiedyś kompletnie nie mieć pomysłu co zrobić na kolację?
Pewnie tak.
Ale nic nie szkodzi, każdy tak ma.
Dziś taka sytuacja miała miejsce w Zielonego Lisa.
Stanął jak zwykle przed otwartą lodówka i w głowie świeciła pustka.
Tak właśnie powstało danie nad wyraz proste i niesamowicie smaczne.
No dobra, do sedna:

Nazwa?..... hmmmm... Fasolka z boczniakami w cudownie pysznym sosie :)



Składniki:
Boczniaki 500g
Fasolka szaragowa: 500g
Pomidorki koktajlowe
Natka pietruszki
Olej rzepakowy tłoczony na zimno Olini 3-4 łyżki
Ziarno sezamu 2-3 łyżki
Dowolna sól ziołowa, u mnie swańska
Papryka wędzona
Papryka w płatkach

Sposób przygotowania:

Fasolkę gotujemy do takiej miękkości, jaka lubimy, u mnie al dente
jak fasolka jest już prawie gotowa, rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy boczniaki, solimy, posypujemy częścią posiekanej natki pietruszki, smażymy dość często mieszając aż zmięknie.
Dodajemy fasolkę z odrobiną wody z jej gotowania.
Pomidorki koktajlowe kroimy na 4, dodajemy do całości.
Przyprawiamy papryką wędzoną, paprką w płatkach, posypujemy sezamem.
Całość jeszcze chwilę mieszamy i...

nakładamy na talerze, pałaszujemy ze smakiem  :)

Smacznego  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz