sobota, 24 września 2016

Spiżarnia Zielonego Lisa: papryka konserwowa

Czy na Was też tak działa jesień, że biegacie po bazarkach w poszukiwaniu najlepszych, najsmaczniejszych warzyw? Zamykacie je później w słoiczki, wystawiacie do spiżarni i obserwujecie zapełniające się półki?
Zielony Lis uwielbia te chwile. To uczucie satysfakcji na widok zapasów:) 
Robienie przetworów na zimę ma w sobie coś magicznego. Uzależnia i pozwala się zatrzymać dopiero wtedy, gdy nie ma miejsca na regale. 

Papryka konserwowa jest nieodłącznym składnikiem opiekanych kanapek, zapiekanek i imprezowych przekąsek. Przywołuje smak lata. 

Dziś przepis podstawowy, ma kawałki papryki w słodko-octowej zalewie  :) 
Składniki: 
5kg papryki (takiej mięsistej, słodkiej, ze sprawdzonego źródła)
4 litry wody
1 litr octu
1 kg cukru
5-6 liści laurowych
10 ziarenek ziela angielskiego
łyżka gorczycy
4 łyżeczki soli (najlepiej niejodowanej
pół litra oleju (rzepakowego lub słonecznikowego)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki  zalewy dodać do dużego garnka i zagotować. 
w czasie oczekiwania na zalewę myjemy i obieramy paprykę i kroimy na kawałki około 3x3cm. 
Do gotującej się zalewy wkładamy pokrojoną paprykę i gotujemy do miękkości. 
Wkładamy ją do wyparzonych słoików,  wlewamy zalewę, delikatnie merdamy łyżeczką w środku, by wypuścić powietrze, zalewamy łyżką oleju, szybko zakręcamy, odwracamy do góry nogami  :) i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 
SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz