piątek, 30 września 2016

Szybko znikające naleśniki bezglutenowe

Zielony Lis długo szukał idealnego przepisu na naleśniki.
Muszą być bezglutenowe więc zadanie było utrudnione.
Absolutnie musiało obyć się bez gotowych mieszanek.

I w końcu są.
Elastyczne, mięciutkie, smaczne.
Jednym słowem- idealne.





Co potrzebujemy?

1 litr mleka (krowie lub dowolne roślinne)
2 jajka
szczypta soli
4-5 łyżek cukru lub zamienniki
2/3 szklanki mąki teff
2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki z tapioki
1 szklanka maki z pełnoziarnistego ryżu

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, czekamy około 30 minut i smażymy na ulubionym oleju.
Można również dodać około 5-6 łyżek oleju do ciasta, wtedy już nie dajemy go na patelnię.
Zwierz zajadał te naleśniki z serem ale z dżemami domowej roboty będą równie pyszne.

Smacznego!!

www.zielony-lis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz