środa, 7 września 2016

Smak dzieciństwa :) drożdżowe racuchy z jabłkami :)



Też macie czasem tak, że chodzi za wami coś pysznego, szybkiego i najlepiej przypominającego beztroskie, dziecięce lata?
Zielony Lis ostatnio ma tak często.
Jedną z takich  zachcianek są racuszki, takie jak smażyła babcia, pachnące jabłkami, chrupiące na brzegach, puszyste w środku. I do tego jeszcze bezglutenowe  ;)
Do zdjęcia zostało tylko kilka, reszta znikała prosto z patelni :)
Koszt? około 5zł  :)

Składniki:

1 opakowanie ciasta drożdżowego bezglutenowego Celiko
1 jajko
160 ml. mleka (może być również roślinne)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 duże jabłko
olej do smażenia (kokosowy jest najlepszy)

Przepis:
Do miski przesiać ciasto. Dodać cukier waniliowy, jajko i ciepłe mleko w temp. max. 30 st..
Wyrabiać mikserem aż będzie jednolita i gładka masa.
Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min.

Nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć na rumiano/brązowo.
Gotowe posypać cukrem pudrem.

Można dodać więcej cukru waniliowego do samego ciasta i wtedy nie potrzeba już posypywać pudrem - same pyszne i słodkie :-)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz