Co roku Zielony Lis przetwarza dziesiątki kilogramów papryki.
W tym roku skorzystał również z przepisu podanego przez pewną młoda damę :) a że chętnie próbuje nowych smaków, nowości zawitały na półkach.
Dziś Zwierz poleca:
Paprykę konserwową z miodem (mniammmm)
Co potrzebujemy?
3kg papryki czerwonej
1 litr wody
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu
1 łyżeczka soli
czarny pieprz w ziarnkach
ziele angielskie
liście laurowe
czosnek
ulubiony miód
Jak wykonjemy?
Wodę, cukier, ocet i sól dodajemy do garnka i gotujemy kilka minut.
Paprykę myjemy, obieramy i kroimy w paseczki.
Do wyparzonych słoiczków (dżemówek) wkładamy: ząbek czosnku, 1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu i łyżeczkę miodu. następnie nakładamy surową, pokrojona papryk, zalewamy przygotowaną zalew, zakręcamy i odwracamy do góry nogami.
Zostawiamy do ostygnięcia.
Najsmaczniejsze są po 14 dniach leżakowania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz